Anledningar till fuktproblem på vinden

En vind är en del av ett hus som på många sätt är utsatt för fukt, vilket i längden kan leda till fuktproblem. Problem med fukt på vinden kan i sin tur kräva renovering om man har otur.

Fuktproblem på vind

Som villaägare har man därför mycket att tjäna på med att hålla koll på fukten på vinden. Läs även mer om våra tjänster inom mögelsanering

Fukt både inifrån och utifrån

En vind utsätts för fukt på flera vis. För det första stiger varm luft nedifrån huset upp till vinden, antingen genom innertaket eller in genom luckan. När den varma luften möter kallare luft på vinden kan kondens uppstå. Om vinden inte håller tätt så kommer fukten för det andra även in utifrån. Även en dålig ventilation av luften på vinden har en påverkan på fuktnivåerna.

Om man har för höga fuktnivåer på vinden kan det i värsta fall leda till fuktproblem som mögel och röta. Sådana problem kan både leda till att huset och de bärande konstruktionerna tar stryk samt att hälsan hos dem som bor i huset kan påverkas negativt. Ett tips för att se om fukten har ställt till med problem är att hålla koll efter mögel som är synlig på vinden.

För att få bukt med problemen med fukt på vinden kan ett antal saker göras. Ett alternativ är att man låter en avfuktare samla upp fukten i luften på vinden. Det är även viktigt att se till så att vinden håller tätt nedifrån huset så att den varma inomhusluften inte tar sig upp på vinden och skapar fuktproblem.

Ta reda på orsakerna

Fuktproblemen på en vind kan alltså ha flera skilda orsaker. Det kan därför vara bra att börja med att undersöka vad problemen kan tänkas bero på för att kunna veta vad som ska göras åt fuktproblemen på vinden.

Nyhetsarkiv

 • Så skadar mögel ditt hus

  Det finns olika typer av skador som mögel kan ställa till med i ett hem. Möglet kan vara ytligt och slita på olika slags material, men det kan även leta sig in i bärande konstruktioner och ställa till med större och kostsammare problem.

 • Så går en mögelsanering till

  Vid en mögelsanering finns det mycket att tänka på. Viktigt är bland annat att få bort möglet men även att få bort orsakerna till problemen så att möglet inte kommer tillbaka.

 • Upptäck mögel genom mögellukten

  Ett tips som många kanske har hört talas om är att man ska vara uppmärksam på lukten i ett hus för att veta om det kan finnas problem med mögel.

 • Anledningar till fuktproblem på vinden

  En vind är en del av ett hus som på många sätt är utsatt för fukt, vilket i längden kan leda till fuktproblem. Problem med fukt på vinden kan i sin tur kräva renovering om man har otur.

 • Fukt kan leda till problem på toaletten

  Husets våtutrymmen är sådana utrymmen där det finns särskilt stor risk för att fuktproblem uppstår som kan leda till att en renovering blir nödvändig.