Fukt och mögel i sommarstugan?

Vi är nu inne i juli månad vilket innebär att sommaren officiellt är här och allt fler svenskar åker till sina sommarstugor. Sommarstugor eller fritidshus är den typ av fastighet som kan vara mer benägna att få mögel än andra. Men varför är det så? Vi på Mögel Fuktskador reder ut svaren!

Fukt som leder till mögel i sommarstugor

Anledningarna till varför en del fastigheter är mer benägna att få mögel än andra är flera. Först och främst kan det finnas problem med mögel i en sommarstuga på grund av att stugan oftast är en äldre byggnad som är byggd på en så kallad torpargrund. Denna typ av grund riskerar att fukt samlas vilket betyder att förutsättningarna för mögel att bildas och spridas blir större.

En annan anledning till att sommarhus kan få problem med fukt och mögel är att många sommarstugor och fritidshus hålls kalla och står orörda under en lång tid under vinterhalvåret. I samband med detta kan fuktigheten inuti stugan bli särskilt hög vilket leder till negativa effekter på sådant som bland annat väggar och golv.

En annan sak som påverka uppkomst av mögel är om huset inte riktigt håller tätt, till exempel om vinden är i dåligt skick eller att det tränger in regnvatten genom taket. Såna saker är sådant som kan leda till problem med fukt och att mögel börjar växa.

Vi utför mögelutredningar och mögelsaneringar

Det finns all anledning att undvika att få problem med mögel i sin sommarstuga eller fritidshus. För det första sliter mögel på byggnadsmaterial, vilket innebär att fastighetens skick försämras. För det andra så kan möglet leda till olika typer av hälsobesvär om man vistas i det under en längre period. Det kan vara problem med irritationer på huden, huvudvärk och problem med slemhinnorna.

Vi på Mögel Fuktskador hjälper dig med både utredning av mögel och mögelsanering runt om i Stockholm. Kontakta oss om du har några frågor eller vill anlita oss för mögelutredning i sommar.

Nyhetsarkiv

 • Hur kan man förebygga fuktproblem i sitt hem?

  Det vissa delar av hemmet som har större risk att få fuktproblem än andra. Sådana ställen är ofta utrymmen där det finns särskilt mycket fukt, som bland annat i badrummet och på vinden. Det finns faktiskt en del saker som man kan göra för att undvika att man får fuktproblem på dessa utrymmen. Vi på Mögel Fuktskador har tagit fram våra bästa tips för hur du kan undvika problem med fukt!

 • Fukt och mögel i sommarstugan?

  Vi är nu inne i juli månad vilket innebär att sommaren officiellt är här och allt fler svenskar åker till sina sommarstugor. Sommarstugor eller fritidshus är den typ av fastighet som kan vara mer benägna att få mögel än andra. Men varför är det så? Vi på Mögel Fuktskador reder ut svaren!

 • Kan man ta reda på om det finns mögel i huset innan husköp?

  Att köpa hus är kanske ett utav de största besluten man tar och är något som man kommer lägga mycket pengar på. När det kommer till att köpa hus är det viktigt att se över huset innan husköpet för att undvika att det finns fuktskador och mögel i huset – något som kan leda till negativa konsekvenser och även oförberedda kostnader.

 • Mögelsanering från start till slut

  Har man upptäckt mögel i sin bostad behövs en mögelsanering för att bli av med problemen men det är också viktigt att få bort orsaken till problemen, annars kommer möglet snabbt tillbaka. Beroende på vilken typ av problem man har finns det lite olika sätt att mögelsanera.

 • Dessa utrymmen drabbas oftare av fukt och mögel

  För att det ska bildas mögel i ditt hem i Stockholm så krävs det att det är rätt förutsättningar för möglet att växa. Höga nivåer av fukt är exempelvis något som möglet kräver och det finns flera delar av ett hus som det är bra att hålla extra koll på där fuktnivåerna vanligen kan vara högre.