Skydda din källare mot fuktproblem

Det finns en rad orsaker till att en källare blir fuktig. Fukt kommer både utifrån luften och nedifrån marken. Problemen kan även bero på sådant som att ett rör i väggen har gått sönder och läcker eller att man har buskage och växter som växer för tätt inpå husgrunden.

Undvik fuktproblem i källare

Oavsett anledning finns det en del som kan göras för att undvika en fuktig källare. Läs även gärna mer om våra tjänster inom mögelutredningar

Så ser du och undviker fuktproblemen

Fuktproblem i källaren kan uppstå när grunden utsätts för vatten och fukt som, om man har otur, tar sig in i väggarna. Fönster som är otäta kan också det vara något som leder till att fukt letar sig in i källaren.

För att upptäcka fuktproblem kan det vara bra att hålla koll så att det inte finns tecken som tyder på ett läckage från något rör. Det är även bra att hålla koll på hur väggarna ser ut. Om det finns sprickor i väggmaterialet kan det vara tecken på fuktproblem. Fuktproblem i en källare, som i längden kan leda till fuktskador och mögel, kan även upptäckas genom att det finns en unken lukt i källaren.

För att undvika att man får problem med en fuktig källare är en metod att använda sig av en avfuktare som tar upp fuktig luft som samlas i källaren. Ett annat sätt är att se till att ha en grund som är tät. En tät grund får man genom en dränering som är bra och skyddar grunden.

Besiktning kan bli aktuellt

Det finns alltså en del som kan göras för att upptäcka fuktproblem i källaren och det finns även saker man kan göra för att undvika att fukthalterna blir för höga. Om man misstänker att fuktskador har uppstått är det dock bra att ta kontakt med en firma som gör en besiktning.

Nyhetsarkiv

 • Det här är en mögelutredning

  Innan en mögelsanering kan utföras i ett hus börjar det med att man tar reda på varför det finns problem med fukt och mögel i huset.

 • Så skadar mögel ditt hus

  Det finns olika typer av skador som mögel kan ställa till med i ett hem. Möglet kan vara ytligt och slita på olika slags material, men det kan även leta sig in i bärande konstruktioner och ställa till med större och kostsammare problem.

 • Så går en mögelsanering till

  Vid en mögelsanering finns det mycket att tänka på. Viktigt är bland annat att få bort möglet men även att få bort orsakerna till problemen så att möglet inte kommer tillbaka.

 • Upptäck mögel genom mögellukten

  Ett tips som många kanske har hört talas om är att man ska vara uppmärksam på lukten i ett hus för att veta om det kan finnas problem med mögel.

 • Anledningar till fuktproblem på vinden

  En vind är en del av ett hus som på många sätt är utsatt för fukt, vilket i längden kan leda till fuktproblem. Problem med fukt på vinden kan i sin tur kräva renovering om man har otur.