Upptäck mögel genom mögellukten

Ett tips som många kanske har hört talas om är att man ska vara uppmärksam på lukten i ett hus för att veta om det kan finnas problem med mögel.

Upptäck mögel på lukten

Ett tecken på mögel är om det finns en unken lukt i huset. Läs även mer om våra tjänster inom mögelutredningar

Unken lukt kan vara mögel

Problem med fukt och mögel kan uppstå i olika delar av ett hus. Speciellt ett hus våtutrymmen och utrymmen som vinden, källaren eller grunden kan vara speciellt benägna att få fuktproblem. Ett sätt att upptäcka problem med mögel är att vara uppmärksam på synliga tecken, som svarta prickar. Ett annat sätt är alltså att tänka på om det finns en unken lukt i hemmet.

Mögellukten är generellt starkare under endast vissa delar av året. Därför kan det ibland vara problematiskt att upptäcka mögel genom lukten. Något annat som kan göra det svårt att upptäcka mögellukten är att man vänjer sig med lukten med tiden. Ett bra tips är därför att reflektera kring om man tycker att det luktar i huset när man har varit hemifrån ett tag och kommer hem igen, exempelvis efter en resa.

Ett annat sätt att upptäcka mögellukten är att fråga andra som bara vistas i hemmet med jämna mellanrum hur de upplever lukten, detta då sådana personer inte är vana med lukten i samma utsträckning. Mögellukt brukar alltså ofta beskrivas som en unken lukt. Ibland beskrivs mögellukten även som instängd eller som den lite jordiga lukten som kan finnas i exempelvis en källare.

Mögelutredning kan behövas

Problem med mögel i ett hem kan alltså upptäckas genom att möglet är synligt för ögat, men även genom den lukt som finns i hemmet. Om man misstänker att man har mögel och känner en mögellukt utan att vara helt säker kan det vara bra att göra en mögelutredning.

 

 

Nyhetsarkiv

 • Hälsorisker med mögel

  Det kan vara svårt att helt säkert säga att vissa hälsoproblem beror på mögel och ett fuktigt hem, men det finns ändå studier som gett indikationer på ett sammanhang mellan mögel och vissa typer av problem med hälsan som det kan vara bra att tänka på.

 • Det här är en mögelutredning

  Innan en mögelsanering kan utföras i ett hus börjar det med att man tar reda på varför det finns problem med fukt och mögel i huset.

 • Så skadar mögel ditt hus

  Det finns olika typer av skador som mögel kan ställa till med i ett hem. Möglet kan vara ytligt och slita på olika slags material, men det kan även leta sig in i bärande konstruktioner och ställa till med större och kostsammare problem.

 • Så går en mögelsanering till

  Vid en mögelsanering finns det mycket att tänka på. Viktigt är bland annat att få bort möglet men även att få bort orsakerna till problemen så att möglet inte kommer tillbaka.

 • Upptäck mögel genom mögellukten

  Ett tips som många kanske har hört talas om är att man ska vara uppmärksam på lukten i ett hus för att veta om det kan finnas problem med mögel.