december 15, 2021

5 varningssignaler som kan betyda fuktproblem i duschen

Ett badrum håller inte för evigt. Även om det är ett rätt utfört arbete, med fuktspärrar och kakel så kan även fina badrum får fuktproblem i duschen. Enligt Anticimex Byggnadsmiljö så är den livslängden ungefär 20 år. Ytan må se fin ut men det som är det viktiga är vad som händer under ytbeläggningen. Här har vi samlat några tips på hur du kan maximera livslängden och slippa fuktproblem i duschen och toaletten.

Varningssignaler för fuktproblem i duschen

  1. En instängd och obehaglig lukt är en tydlig varningssignal på att något inte står rätt till.
  2. Kakelplattor som har spruckit kan betyda att fukt kommit in bakom.
  3. Öppna skarvar eller missfärgningar på vinyltapeten.
  4. Mycket silverfisk. Några enstaka då och då får alla räkna med, men om antalet ökat mycket kan det vara tecken på fuktproblem.
  5. Ditt badrum med dusch är byggt på 50-talet. På den tiden byggdes badrum för bad i badkar – inte för dusch. Duschande utsätter golv och väggar för en helt annan volym väta, vilket kan ställa till det i äldre badrum.

3 vanliga orsaker till fuktproblem

golvbrunn orsakar fuktproblem i dusch
Endast modernare golvbrunnar är gjorda för att hantera duschning.
  1. Rörgenomföring som släpper in fukt. Ett bra tips är att minimera antalet rörgenomföringar om du ska renovera badrummet.
  2. Otillräcklig eller skadad våtrumsisolering. Bakom kakel och vinyltapet finns ett fuktskydd, en spärr mot att fukt ska ta sig igenom. Om den inte är tät kan det orsaka fuktproblem i toaletten.
  3. Läckage vid golvbrunnar. Återigen ett problem som är vanligare i äldre fastigheter då badrummen byggdes för badkar, inte dusch.

Vad kan jag göra om jag misstänker fuktproblem eller vattenskada?

Kontakta expert inom fuktskador i dusch Stockholm.

För att vara på den säkra sidan, ta en kontakt med ditt försäkringsbolag och ring en expert som känner till varningssignalerna för fuktproblem i toalett och dusch och vilka åtgärder du kan vidta. Om du befinner dig i Stockholmsområdet eller Uppsala kan du ta kontakt med UAMS AB som är godkända enligt Behörig Våtrum och GVK (Golvbranschens VåtrumsKontroll). 

Tips från Trygg-Hansa

Ett av de största ersättningarna som försäkringsbolag betalar pengar för inom villa- och bostadsförsäkringar är just för fuktskador.

Ska du renovera köket eller badrummet? Eller kanske installera en diskmaskin eller annan maskin som har vattenanslutning? Ta då en diskussion med säljaren/entreprenören och gör personen uppmärksam på att du vill eliminera risken att drabbas av vattenskada. Tänk också på att säljaren/entreprenören har ett långtgående ansvar enligt konsumentköp- och konsumenttjänstlagen – upp till tio år. Du har alltså stora möjligheter att göra en reklamation om en vattenskada uppstår som en följd av brister i produkten eller installationen.

https://hemmet.trygghansa.se/vatten-och-fuktskador-och-mogel/att-tanka-pa/vattenskada-i-kok-och-badrum

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu