februari 23, 2023

Är mögel och hussvamp samma sak?

Mögel och hussvamp är båda typer av svampar som kan orsaka skador på trä och andra organiska material. Även om det inte finns någon direkt korrelation mellan hussvamp och mögel, kan de båda förekomma under liknande förhållanden och miljöer.

Badrumsvägg med hussvamp
Angrepp av hussvamp i väggen.

Detta är hussvamp

Hussvamp (Serpula lacrymans) är en typ av rötsvamp som bryter ner träets struktur och gör det svagt och sprött. Hussvamp kräver en ganska hög fukthalt för att växa, och därför hittas den ofta i fuktiga miljöer som källare, krypgrunder och badrum. Om den lämnas obehandlad kan hussvamp orsaka betydande strukturella skador på en byggnad.

Detta är mögel

Mögel, å andra sidan, är en typ av svamp/sporer som växer på organiska material, som trä, papper och tyg. Liksom hussvamp kräver mögel fuktighet för att växa, men den kan frodas vid lägre fuktnivåer, vanligtvis runt 60 % eller högre. Mögel kan orsaka hälsoproblem, särskilt för personer med allergier eller andningsproblem, och det kan även den försvaga den strukturella integriteten hos trä och andra material över tiden.

Medan hussvamp och mögel orsakas av olika typer av svampar, kan de båda förekomma under samma förhållanden och miljöer. Om en byggnad till exempel har ett fuktproblem, som läckande tak eller VVS, kan det leda till både hussvamp och mögeltillväxt. I vissa fall kan hussvamp till och med göra trä mer mottagligt för mögeltillväxt genom att skapa de fuktiga, ruttnande förhållanden som mögel behöver för att frodas.

Få tips om hur du kan undvika få hussvamp

Läs mer om hussvamp och se bilder här

Vill du veta mer om sanering och utredning av hussvamp se här.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu