november 29, 2022

Enkelt tips – så hindrar du fukt och mögel på fönster och väggar på vintern

De kalla vintermånaderna kan innebära fukt och mögel på fönster och väggar i svenska hem. Därför är det viktigt att se till att frisk luft kan cirkulera för att minimera risken för kondens, fukt och mögel.

Märker du att det samlas kondens och imma på dina fönster, framförallt på morgonen nu när vintern är här? Den sjunkande temperaturen som hör till årstiden kan orsaka kondens på fönster, fönsterkarmar, men även väggar. Det ser inte så trevligt ut, men än värre är att det kan orsaka fukt och problem med mögel som är skadligt för hälsan.

Kondens och fuktproblem på vintern i Stockholm

Vilka risker medför fukt och mögel?

Överdriven fukt och mögelsporer kan orsaka problem med luftvägarna, luftvägsinfektioner, allergier och astma. Både genom att andas in mögelsporer och beröra dem kan orsaka allergiska reaktioner hos en del. Det kan märkas genom nysningar och hudutslag.

Det kan även orsaka skador på ditt hus. Om okontrollerad fukt och kondens finns i huset kan det skada fönsterkarmar (träet) och skada tätningar på fönser. Det kan även skada gipsskivor som finns i bl.a. väggar.

Om du lagt märke till fukt eller mögel i hemmet är det viktigt att hitta orsaken, källan till problemet snarast. Kondens kan vara en möjlig orsakt och om så är fallet finns det någora saker du kan för att råda bot på problemet.

Professionell hjälp mot mögel 

Vad är orsaken till för mycket fukt?

Det mesta vi gör hemma skapar fukt. Vardagliga saker som att laga mat, koka vatten i vattenkokaren, ta ett bad, ja till och med att vi andas skapar fukt och bidrar till ökad kondens. För att få bukt med detta behöver vi ha en bra cirkulation av luft i vårt hem. Luft bär med sig fukt. Eftersom många moderna välisolerade fönster inte släpper igenom luft så kan deras kalla yta fånga upp fukten i luften och bilda kondens.

Den enkla lösningen där är att öppna fönstret en stund. Det kan kännas knasigt på vintern, men det är det absolut snabbaste och enklaste sättet att förbättra ventilationen. Ha det som rutin varje morgon, före värmesystemet sätter igång (om du kan styra det).

UAMS utför ventilationskontroller

När du utför en aktivitet som genererar mycket vattenånga, som att duscha eller laga mat, öppna fönstret i badrummet eller i köket. Spelar detta någon roll, kanske du undrar? Matlagning kan skapa upp till tre liter vattenånga. Blöta kläder som torkar i torkställningen kan skapa upp till fem liter vatten om dagen. Bara där bli det ganska många liter vatten på en enda dag.

Kläder som torkar inomhus höjer fuktigheten inomhus.

Du kanske märker att det endast bildas kondens i ett särkilt rum i ditt hur. Då räcker det sannolikt att bara öka luftcirkulationen i det rummet. Vanligtvis är just badrum och kök extra utsatta. Men även sovrummet är ett utsatt rum. Två sovande vuxna kan producera upp till en halv liter vattenånga per natt. Om du har imma på sovrumsfönstren på morgonen så är det ett direkt resultat av det. En enkel lösning där kan vara att ha sovrumsdörren öppen medan du sover.

Läs om avfuktning i Stockholm 

Hitta en saneringsfirma i Stockholm 

Kalla fönster och drag kan vara orsaken till kondens. Detta kan avhjälpas genom ett extra lager fönsterglasskiva eller plexiglas. Det finns att få tag på och beställa på nätet eller i välsorterade järn/byggaffärer. Plastpaneler är ett billigt sätt att motverka drag och hålla ett rum varmare och behagligare. Men var uppmärksam på om det samlas vatten på fönster och torka bort det i så fall.

En del får fuktproblem genom golvet. Det kan bero på att många hus förr byggdes direkt på en platta på mark. Om det är fallet i ditt hus rekommenderar vi att du kikar på mekaniskt ventilerade golvsystem, något som ökat i populäritet runt om i Sverige. Det är även en vanlig åtgärd i hus som blivit fuktskadade.

Läs mer om Mekaniskt Ventilerade golv

Om du har frågor, kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu