RING OSS
september 20, 2023

Så fixar du bra avfuktning av ditt hem

Att tillsätta fukt i luften är en sak, men att ta bort det är en helt annan utmaning. Den här snabbkursen i att avfukta ditt hem kommer att hjälpa dig komma igång.

Läs mer om avfuktning i Stockholm här

Möjligheten är stor att du har en luftfuktare någonstans i ett förrådet som du tar fram när luften känns torr. Men ibland kan du stöta på det motsatta problemet: för mycket fukt i luften. Vad gör du då? Att avfukta luften i ditt hem betyder inte nödvändigtvis att du behöver ta fram en industriell avfuktare. Det finns åtgärder du kan vidta för att se till att du lever i en hälsosam luftfuktighet. Här är vad du bör veta.

Varför bör du avfukta ditt hem?

Avfuktning hjälper inte bara till att hålla luften i ditt hem behaglig - det kan också hjälpa till att bevara husinredning, minska mögeltillväxt, hålla skadedjur borta och minska dammkvalster. Myndigheter rekommenderar att du håller luftfuktigheten i ditt hem mellan 40% och 60%. För att ta reda på den relativa inomhusluftfuktigheten (RH) i ditt hem kan du köpa en hygrometer eller inomhusfuktighetsmätare för några få dollar. Om du upptäcker att luftfuktigheten i ditt hem är högre än 60%, är det dags att börja avfukta. 75 % eller mer räknas som kritisk nivå enligt SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (PDF)

Var bör du utföra en avfuktning av ditt hem?

Det är inte alltid lätt att fastställa vad som orsakar överdriven fukt i ditt hem, men det finns vanliga orsaker som du kan kontrollera. Ångpannor, torktumlare, förbränningsapparater (dvs spisar och ugnar) och trasiga badrumsfläktar kan alla bidra till ökad fukt i luften. Håll ett öga på köket, källaren, tvättstugan och badrummen - där det finns ånga kan det potentiellt finnas mögel, mögel och insekter/skadedjur som trivs i fuktiga miljöer.

När bör du avfukta ditt hem?

Bara för att du inte ser mögel eller skadedjur betyder det inte att det inte finns anledning att avfukta. Om du eller någon i ditt hem är känslig för mögel kan det vara lämpligt att använda en avfuktare i början av sommaren och genom hösten, när utomhusmöglet är mest förekommande. Att avfukta efter ett kraftigt regnoväder kan också hjälpa till att minska inomhusfuktigheten.

Hur bör du avfukta ditt hem?

Du har förmodligen märkt att avfuktare inte är lika vanliga som vanliga luftfuktare. Avfuktare är effektiva när det gäller att ta bort fukt från luften, men de kan vara bullriga och dyra. Om ditt hem inte nyligen har drabbats av en översvämning eller om du inte har allvarliga problem med mögel eller skadedjur finns det andra verktyg och metoder du kan prova först:

  1. Avfukta badrummet: Håll fläktarna igång regelbundet och rengör dina handfat och duschar minst en gång i månaden. Mögel och mögel trivs när ytor täcks med tvål eller andra beläggningar.
  2. Avfukta köket: Töm soporna och rengör soptunnorna regelbundet. Rengör droppbrickor och dörgummipackningar i kylskåpet några gånger om året genom att blötlägga dem i varmt vatten och bikarbonat - dessa delar kan behålla vatten och odla mögel.
  3. Avfukta tvättstugan: Lämna dörrarna till tvättmaskinen öppna när de inte används och låt inte fuktiga kläder ligga inne i eller utanför maskinen i längre tid. Använd en fläkt när du använder torktumlaren för att cirkulera luften, särskilt om tvättstugan är en avskild plats som en källare.
  4. Avfukta hela huset: Leda bort avloppsledningarna från huset och rengör dina stuprännor minst en gång per säsong. När luftfuktigheten utomhus är lägre än inomhusluftfuktigheten, öppna fönstren för att få frisk luft att cirkulera.
  5. Investera i en luftrenare för att hjälpa till att filtrera bort mögel- och mögelpartiklar från luften.

Kontakta oss gärna för mer information om avfuktning i Stockholm.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu