juni 10, 2021

Så tar du reda på om du har mögel i hemmet!

Det är inte lätt att veta om man har mögel i sitt hem eller inte. Detta beror bland annat på att mögelangrepp både kan vara synliga och dolda. Mögel kan upptäckas doft, synliga mögelangrepp eller att man får förkylnings- och allergisymptom orsakade av mögel.

Synligt mögel

Svartmögel frodas i fuktiga miljöer såsom källare, vindsutrymmen och våtutrymmen. Därför upptäcks ofta svartmögel i våra svenska hem i utrymmen så som badrum, kök, källare och på vinden. Svartmögel har en grönsvart färg och är oftast slemmigt på grund av ett vått skikt på toppen. Mögel kan även se torrt och pudrigt ut om vattenkällan skulle försvinna.

Doft

Mögel kan även upptäckas genom sin distinkta lukt som kan beskrivas som unken, eller likt en gammal källare eller stuga. Det är inte alltid man känner av doften då man oftast blir “hemmablind” när man lever i den. Det brukar vara vanligt att man känner doften först efter man varit bortrest under en längre tid, eller att andra känner lukten när de kommer på besök. Mögellukt kan också sätta sig i kläderna eller håret. Finns det en lukt finns det troligtvis också en fuktkälla.

Symptom

Att spendera mycket tid i ett hem med mögel kan orsaka flera hälsoproblem. Vanliga hälsobesvär som orsakas av mögel är bland annat allergier av olika typer, att man känner sig tröttare än i normalfallet, irriterade luftvägar med hosta och astma, irriterade ögon och näsgångar och irritationer på huden.

Ta reda på mögelförekomst med utredning

Ett sätt att identifiera mögelproblem i ett hem är att utföra en mögelutredning. Med en utredning kan man även se vilka anledningarna till problemen kan tänkas vara. Visar utredningen att det finns mögelproblem i hemmet kan det bli aktuellt att få hjälp med en mögelsanering. Visar det sig att det endast finns förhöjda fuktnivåer finns det flera åtgärder för att förebygga mögeluppkomst.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu