RING OSS
november 30, 2023

Saker du bör vara uppmärksam på när det gäller fuktskador på vintern

Vintern är en vacker årstid, men den kalla och fuktiga naturen av säsongen kan också innebära fuktskador på vintern för ditt hem. En av de största hoten är fuktskador, som kan vara svåra och kostsamma att åtgärda om de inte upptäcks i tid. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad du bör vara uppmärksam på när det gäller fuktskador under vintern och hur du kan förebygga dem.

Is och snö som smälter

1. Tak och takavrinning

Under vintern samlar sig is och snö på ditt tak. När det börjar smälta kan det leda till stora mängder vatten som måste rinna bort korrekt. Se till att takavrinningen är fri från blockeringar och fungerar som den ska för att undvika vattenansamlingar på taket.

2. Istappar

Stora istappar längs takkanten kan orsaka skador om de faller. Håll ett öga på dem och vidta säkerhetsåtgärder om det behövs för att förhindra skador på människor och egendom.

Inomhusfuktighet

3. Fuktnivåer

Under vintern tenderar inomhusluften att bli torrare på grund av uppvärmningssystem. Samtidigt ökar risken för kondensation vid fönster och kalla ytor. Använd avfuktare vid behov och se till att fuktnivåerna är inom acceptabla gränser. Du kan även torka av kondensen med isskrapa och trasa regelbundet.

4. Ventilation

En bra ventilation är nyckeln till att förhindra fuktskador inomhus. Se till att ventilationssystemet fungerar ordentligt och överväg att använda luftväxling för att få in frisk luft.

Källare och krypgrund

5. Isolering och värme

Om du har en källare eller krypgrund, se till att de är ordentligt isolerade och uppvärmda för att förhindra frysning och fuktproblem. Kontrollera regelbundet för eventuella läckage och reparera dem omedelbart.

Att förebygga fuktskador

6. Regelbunden inspektion

Det bästa sättet att förhindra fuktskador är att vara proaktiv. Regelbunden inspektion av ditt hem, särskilt taket, vinden och källaren, kan hjälpa dig att upptäcka potentiella problem i tid.

7. Isolering och tätning

Se till att ditt hem är ordentligt isolerat och tättat. Detta hjälper till att hålla värmen inomhus och förhindrar att kall luft och fukt tränger in.

Undvik fuktskador på vintern

Fuktskador är något du verkligen vill undvika under vintern. Genom att vara medveten om potentiella problemområden och vidta åtgärder för att förebygga dem kan du hålla ditt hem säkert och skyddat mot de kalla och fuktiga förhållandena. Regelbunden inspektion och underhåll är nyckeln till ett hälsosamt och fuktfritt hem under vintern.

Vintern är en underbar tid, men den kan också vara en utmaning för ditt hem. Genom att vara uppmärksam på fuktskador och vidta förebyggande åtgärder kan du njuta av vintermånaderna med lugn och trygghet, och veta att ditt hem är skyddat mot fuktskador.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu