RING OSS
april 29, 2019

Upptäck mögel genom mögellukten

Ett tips som många kanske har hört talas om är att man ska vara uppmärksam på lukten i ett hus för att veta om det kan finnas problem med mögel.

Ett tecken på mögel är om det finns en unken lukt i huset. Läs även mer om våra tjänster inom mögelutredningar

Unken lukt kan vara mögel

Problem med fukt och mögel kan uppstå i olika delar av ett hus. Speciellt ett hus våtutrymmen och utrymmen som vinden, källaren eller grunden kan vara speciellt benägna att få fuktproblem. Ett sätt att upptäcka problem med mögel är att vara uppmärksam på synliga tecken, som svarta prickar. Ett annat sätt är alltså att tänka på om det finns en unken lukt i hemmet.

Mögellukten är generellt starkare under endast vissa delar av året. Därför kan det ibland vara problematiskt att upptäcka mögel genom lukten. Något annat som kan göra det svårt att upptäcka mögellukten är att man vänjer sig med lukten med tiden. Ett bra tips är därför att reflektera kring om man tycker att det luktar i huset när man har varit hemifrån ett tag och kommer hem igen, exempelvis efter en resa.

Ett annat sätt att upptäcka mögellukten är att fråga andra som bara vistas i hemmet med jämna mellanrum hur de upplever lukten, detta då sådana personer inte är vana med lukten i samma utsträckning. Mögellukt brukar alltså ofta beskrivas som en unken lukt. Ibland beskrivs mögellukten även som instängd eller som den lite jordiga lukten som kan finnas i exempelvis en källare.

Mögelutredning kan behövas

Problem med mögel i ett hem kan alltså upptäckas genom att möglet är synligt för ögat, men även genom den lukt som finns i hemmet. Om man misstänker att man har mögel och känner en mögellukt utan att vara helt säker kan det vara bra att göra en mögelutredning.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu