maj 6, 2022

Fuktproblem på din vind? Så här gör du

Fuktproblem på ens vind är mer vanligt i Stockholm och övriga Sverige än man tror. Boverket har gjort en undersökning som visar att 300 000 byggnader har problem med mögel, mögellukt, fuktskador på just vinden. Kallvindar är extra svårt utsatta.

Vad orsakar fuktproblem och mögelproblem på vinden?

Inne i huset är det varmt. Värme stiger uppåt och kan ta sig in på vinden igenom skrymslen i taket, eller vindsluckan. När den varma och luften, som är fuktigare än den kalla, kyls ner bildas kondens som kan sätta sig i bjälkar och reglar och orsaka fuktproblem och fuktskador. Fukten är rena smörgåsbordet för mögelsporer som kan börja frodas där.

Ibland kan problemen uppstå om man gjort förändringar i isoleringen, venlitationen eller bytt värmesystem i fastigheten. Att enbart ha bra ventilation på vinden är inte nödvändigtvis det rätta skyddet mot fuktproblem på vinden.

Åtgärda problem med fukt på vinden i Stockholm med ventilation och isolering

Vad kan man göra för att förhindra fuktproblem och mögel på vinden?

Ett sätt är att hindra varm luft från att komma upp på kallvinden. Den enklaste formen av sådan isolering är lösullsisolering. Det finns företag som snabbt och kostnadseffektivt kan tillägsisolera vinden med lösull som både är fukttålig och brandskyddad. Vilket isoleringsmaterial man väljer beror på flera faktorer.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att utföra en avfuktning av vinden innan man går vidare med andra åtgärder. Att se över ventilationen att den är rätt anpassad för fastigheten är också viktigt.

Läs mer om lösullsisolering i Stockholm

Läs mer om lösullsisolering i Uppsala

Läs mer om avfuktning på UAMS.se

Läs mer om hur man förebygger och åtgärdar fukt och mögel på vinden

Kontakta oss för rådgivning

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu